10th Class English Long Questions And Answers


1. The Happy Prince
Q.1. Why was the Prince called the Happy Prince?
Ans. When the Prince was alive, he was living happily in his palace. He had all the good things of life at his disposal. After his death they built a statue of his Prince. They put two sapphires in his eyes. They decorated the hilt of his sword with ruby. They covered his entire his body with gold. Then they began to call him the Happy Prince.


2. Where is science taking us?
Q.1 Why does the author say that science is doing less than nothing?
Ans. Science, according to the writer is mainly producing machines, and doing nothing for the human race. There is a glut of everything in our markets, but millions of people are starving. Science has not been able to abolish wars. Millions of people get killed every year. Science does not bother about the non- material things. It has failed to gives us peace. The author is right when he says that science is doing less than nothing.

3. Secret of Happiness
Q.1. Describe in your own words how the professor changed the total attitude of the student.
Ans. The professor talked about the rays of the sun focused on a piece of paper through a burning glass. These rays had developed the power of burning a hole in the paper. He said that every individual had inwards power. If this power is focused properly on what that individual wants to achieve, he will surely succeed and reap the fruit of efforts.
4. A Gift for Christmas
Q.1. Expenses had been greater than she had calculated. Why?

Ans. She was a housewife. She had to buy household goods from the market.  But many things she needed were costly. The expenses were greater than the income of her husband. Formerly he was getting $30 a week, but now he was getting only $20 a week. So she was worried about the expenses on the goods she had to buy.

5. The War of Troy
Q1. Write short notes on the following:  
(i) The dispute among the three goddesses.
(ii) Death of Achilles.
(iii) The trickery of the Greek soldiers.
Ans. (i)The dispute among the three goddesses
The three goddesses were Athene, Hera and Aphrodiote. Eris, the goddess of Discord had thrown a golden apple at the table where they were feasting when Thetis married Peleus. On the apple were written these words. “ For the Fairest of all.” Each goddess claimed the golden apple as she believed that she was the fairest. They failed to decide who should get the golden apple.


(ii) Death of Achilles
Achilles was the son of the king Peleus and a Greek sea- goddess called Thetis. He was half human and half divine. When he was born his mother wanted to make him immortal like gods. She held him by his heel and dipped him in the water of the river Styx. The water did not touch the boys heel. Consequently the heel became the weakest part of his body. When Achilles was fighting with Paris on the plains of troy the latter shot a poisoned arrow at him. Aphrodite guided this missile into Achille’s heel, and this Greek warrior died while fighting Paris.

(iii) The trickery of the Greek soldiers
After the death of Achilles the Greek army was so weakened that it could not defeat the Trojans. The Greek restored to a trick. They made a huge wooden horse and concealed some of their best warriors inside this horse. They left his horse at the gates of troy. They sailed away in their ships to a nearby island. The Trojans carried the wooden horse into their city and celebrated their supposed victory. When night fell the hidden Greek warriors came out of the wooden horse. They opened the gates of Troy. The Greek army returned and entered Troy. They caused a great havoc. They burnt the city. The Trojans were defeated.



6. Some Glimpses of Ancient Indian Thought and Practices
Q.1. Why, according to the author, should those people be ashamed of themselves who believe in female foeticide?
Ans. Those people who believe in female foeticide are enemies of the human race. They are sinners, Killers and murderers of the mother of mankind. There is no rhyme or reason in their wicked thoughts. So they should be ashamed of female foeticide. They should not be advocates of this cruel practices.
7. The Home Coming
Q.1. How does the phatik feel when he is at Calcutta?
Ans. Phatik was quite happy in the company of the boys of his village. They played interesting games everyday. When his uncle took him to Calcutta he hoped that life in that city would be more interesting. But he found it otherwise. His aunt dislike his presence in her house. She regarded him as a burden on her family. She had not been consulted about his coming to Calcutta. He felt very sad and miserable. Phatik’s teacher was a harsh and unknown person. His schoolmates avoided his company. Even his cousins were ashamed to own him.  His life both at school and in his aunt’s home was very miserable.





8. The Making of the Earth
Q.1. write a short note on the making of the making of the earth.
Ans. Millions of years ago the earth was the part of the hot, burning sun. Somehow this part separated from the sun, and became its planet. At the time of separation it was as hot as the sun. After millions of years it cooled down. Water vapours appeared on it. They changed into rain. The rain filled hollows of the earth. These hollows became sea and oceans. This congenial climate of the earth laid the foundation of the life on earth and in its seas. Then different forms of life, like humans, animals, plants and insects appeared on the planet earth.

9. The Rule of the Road
Q.1.What is the theme of the easy ‘The rule of the road’? Explain.
Ans. The theme of the easy is that rights and the means to exercise theme are nobody’s monopoly. All human beings should have same rights and the same responsibilities. Nobody is above the law.  That is what we call social contract in a civilized society.




10. The Merchant of Venice-I & II
Q.1. What does shylock offer after he fails to take his pound of flesh?
Ans. Shylock is a defeated in the legal battle he fights against Antonio. He fails to get pound of flesh from the body of Antonio. Now he offers to accept the money that Bassanio is willing to give him. It is three times the principal amount. But the court rejects his offer. Then he says that he would accept only the principal. Even this offer is offer is rejected by the court of the Duke.

11. The Grief
          Q.1. Why is Iona Potapov yearning to talk about his son’s death?
Ans. Iona wants to talk to his passengers about the death of his young son. But they have no patience to listen to his story of grief and suffering. They are all in a state of hurry. They are in no mood to listen to anything he has to say. There is big burden of grief, pain and misery on the heart of this old man. He wants to unburden his heart to get some relief from this pain of sadness and sorrow so he is yearning to tell the story of his son’s death to his passengers.


SHARE

Amritpal Singh

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment